Radiografia Smart City în România anului 2020: 594 de proiecte, în 87 de orașe

 In Smart City
 • Alba Iulia rămâne liderul industriei Smart City, ca număr de proiecte, urmată de Cluj-Napoca și de Timișoara
 • Verticala Smart Mobility se distanțează, la conducerea clasamentului

București, 25 iunie 2020 – Integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting intră în cel de-al treilea an în care prezintă radiografia proiectelor Smart City din România, iar raportul lunii iunie 2020 aduce, pe listă, 594 de iniţiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 87 de orașe mari, medii și mici din țară, comparativ cu 330 de proiecte din 45 de oraşe, la nivelul lunii martie 2019 – evoluție substanțială, echivalentă cu aproape dublarea numărului acestora.

 

“Am putea deschide acest raport cu ideea că Smart City merge mereu înainte, indiferent de contextul global, dar ar fi fals. Smart City nu doar că merge înainte, ci se dovedește un ajutor esențial, în special în contextele dificile. Tehnologiile zilei și soluțiile inteligente își găsesc rapid noi roluri, acoperă noi nișe și contribuie, mai mult decît oricând, la sănătatea și securitatea noastră, a tuturor. Doar acum, omul învață, cu adevărat, să folosească resursele inteligente pentru a își asigura nu doar evoluția, ci chiar și existența. Iar acest lucru, păstrând proporțiile, transpiră și din strategiile municipalităților din România. Iar multe dintre ele învață, acum, Smart City de nevoie, după ce trenul early adopters a părăsit deja stația şi constatăm o explozie de Proiecte Smart City”, declară Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

 

Topul primelor orașe, în funcție de numărul de proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate este: Alba Iulia (106), Cluj-Napoca (54), Timișoara (26), Arad (19), Iași (19), Brașov (18), București – Sector 4 (18), Oradea (17), Sibiu (16), Piatra Neamț (15).

 

Proiectele Smart City identificate își păstrează clasificarea, în aceleași șase Verticale Smart City – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, verticale care sunt în concordanță cu raportările Uniunii Europene.

 

“Cum s-a tradus pandemia la nivelul marilor, mediilor și chiar micilor municipalități din România? Cu un pic din toate: elan, retragere, panică, încredere, nervi și suspiciune. Interacțiunile noastre cu municipalitățile, în demersurile de a realiza acest raport, au însemnat luni de tăcere, respectarea absolut relativă a termenelor legale de răspuns la solicitările de informații, și un hei-rup, pe ultima sută de metri, al unor responsabili care au sesizat poate și oportunitatea de imagine generată de prezența în actualul raport. Am vorbit și cu primari care ne-au prezentat detaliat strategia Smart City, dar și cu edili care, dacă i-am suna și astăzi, ne-ar răspunde tot întrebându-ne ce vrem de la ei”, adaugă Bărbuț.

 

Vechiul lider este confirmat și de această ediție – verticala Smart Mobility, care se detașează semnificativ, în prezent, inclusiv în contextul atenției sporite la siguranță și sănătate, lucru ce se reflectă în transporturi – acoperită de nu mai puțin de 188 proiecte, cu peste 100 mai multe decît în anterioara raportare. La distanță urmează Smart Governance, cu 130 de proiecte, verticala ce urcă de pe a treia poziție a clasamentului. Podiumul este completat de Smart Living, cu 121 de proiecte, în cădere cu o poziție. Urmează Smart Economy, care își menține locul al patrulea, cu 84 de proiecte. Ultimele două poziții sunt disputate de tot Smart Environment, cu 42 de proiecte și, respectiv, Smart People, cu 29 inițiative.

 

Raportul este disponibil, integral, gratuit, aici: raport-radiografie-smart-city-romania-iunie-2020_final, ca parte a unui pachet special, pentru orice utilizator sau companie interesată de evoluția pieței Smart City din România.

Oferim pentru toti cei interesati de mai multe informatii urmatoarele 3 produse:

 1. Baza de date Radiografie Smart City 2020: 500 lei
 2. Strategii Smart City ale primariilor din Romania: 300 lei
 3. Pachet Baza de date RSC 2020 si Strategii Smart City: 650 lei

Preturile sunt fara TVA. Produsele pot fi comandate prin email catre office@vegacomp.ro, se trimite dovada platii si produsele vor fi livrate online in cel mult 24 de ore de la solicitare.

Despre Vegacomp Consulting

Companie fondată în anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazează pe o experiență a echipei de peste 24 de ani în telecomunicații, în special pe reţele de fibră optică, în România și la nivel internaţional și își concentrează proiectele pe dezvoltări de soluții combinate de telecomunicații și energie. Vegacomp Consulting aduce, atât în țară cât și în străinătate, soluții inovatoare pentru dezvoltarea rețelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare și Dezvoltare. Compania își concentrează activitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa, soluţii inteligente de parcare integrate și activează în domeniul Smart City din anul 2015. Mai multe informații sunt disponibile la www.vegacomp.ro.

 

 

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Orosan Ana-Maria
  Reply

  Felicitari domnule Barbut pentru raport!
  Este de mare folos si interesant deopotriva.
  Va multumesc!

  • Cornel Barbut
   Reply

   Multumiri pentru aprecieri si va asteptam cu colaborari active mai departe.
   Echipa Vegacomp

Leave a Comment