Inventarul Parcărilor Publice 2022 – 1.275.603 locuri publice, față de 1.174.941 locuri publice în anul anterior

 In Parking Sensors
  • Iași este orașul cu cele mai multe locuri alocate pentru mașinile electrice – 100
  • Pitești conduce topul orașelor, ca locuri publice de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități

București, 12 ianuarie 2023 – Integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting publică Inventarul Parcărilor Publice 2022 inventarul-parcarilor-editia-3_2022_final, conform căreia România dispune de 1.275.603 locuri de parcare publice, față de 1.174.491 în anul anterior.

Cu o o toleranţă de 10% aferentă ratei de exactitate a răspunsurilor municipalităților, numărul total de locuri poate atinge 1.400.764.

“Pentru cele peste 10 milioane de vehicule din România avem circa 1.300.000 de locuri de parcare publice, dintre care 792.244 sunt rezidenţiale (60%) și 414.286 sunt la bordură (on-street) – 32% din total, în mediul urban. Observăm creșterea eforturilor de digitalizare a parcarilor publice, prin hărți electronice ale parcărilor și modalități de plată extinse.  Unde sunt celelalte locuri de parcare pentru cele 10 milioane de mașini? O bună parte, pe carosabil, nemarcate si ne-inventariate. Altele sunt ilegale și, în plus, mai sunt și foarte multe locuri de parcare private”, declară Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

Potrivit analizei, în România sunt 157 de orașe care taxează utilizarea locurilor de parcare, 135 de localități care nu taxează – exceptând cele 32 de primării care nu au răspuns solicitării de informații pentru acest raport.

Tariful pentru parcările de reședinţă variază între 30 și 120 lei în localităţile mici, respectiv între 70 și 200 lei în orașele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună și 1.000 lei/lună. Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 și 5 lei, cu excepţia Bucureștiului și a Clujului, unde limita maximă ajunge la 10 lei, date asemănătoare cu cele înregistrate în 2021.

Clasamentul locurilor publice de parcare este condus detașat de București, iar Capitala este urmată, la distanță considerabilă, de Timișoara și Brașov.

La categoria locurilor de parcare dedicate automobilelor electrice, lucrurile sunt surprinzătoare, atât prin prisma numerelor foarte mici, cât și a prezenței unor orașe mici și medii în top, semn al unei mai mari deschideri către tendințele de eficiență ecologică decât în multe orașe mari ale țării. Iași este pe prima poziție  în acest clasament, cu doar 100 de locuri dedicate.

Dacă, în 2021, Brașovul și Oradea erau exemple de incluziune și lideri detașați la numărul de locuri publice de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități, în 2022, Pitești este orașul cu cele mai multe locuri de parcare alocate acestora – 1.518.

Cea de-a treia ediție a analizei tratează și noi subiecte, în capitole dedícate, cu accent pe inventarul legislativ și administrativ, orașe-exemplu de bună administrare a parcărilor, precum si inventarul parcărilor de biciclete și al parcarilor nou-construite în România și este disponibilă pe site: www.vegacomp.ro. Aici găsiți și un top 10 cumulat al orașelor prezente în inventarul parcărilor  top_cumulat_orase_2022  și datagrafurile acestora: 1_cluj 3_iasi 5_sector-4 10_sector-6 2_brasov 4_timisoara 6_oradea 7_bucuresti 8_craiova 9_sector-3.

Despre Vegacomp Consulting

Companie fondată în anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazează pe o experiență a echipei de peste 284 de ani în telecomunicații, în special pe reţele de fibră optică, în România și la nivel internaţional și își concentrează proiectele pe dezvoltări de soluții combinate de telecomunicații și energie. Vegacomp Consulting aduce, atât în țară cât și în străinătate, soluții inovatoare pentru dezvoltarea rețelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare și Dezvoltare. Compania își concentrează activitatea ultimilor cincidoi ani pe tehnologia LoRa, soluţii inteligente de parcare integrate și activează în domeniul Smart City din anul 2015. Mai multe informații sunt disponibile la www.vegacomp.ro.

Recent Posts

Leave a Comment