Press Release about Scanning Smart Cities in Romania (in Romanian)

 In Smart City

Studiu Vegacomp Consulting: peste un sfert din populația României trăiește în orașe cu proiecte Smart City

  • Verticalele Smart Governance și Smart Living se regăsesc cel mai des în orașele din România
  • Alba Iulia domină clasamentul ca număr de soluții implementate, iar orașe mici precum Balș, Mizil, Seini sau Târnăveni se remarcă prin proiecte personalizate

București, 9 martie 2018 – Peste 25 % dintre români locuiesc într-un oraș care are în plan, în derulare sau deja finalizat cel puțin un proiect Smart City, potrivit unei radiografii a proiectelor de profil, realizată de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting.

Pe baza surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, informațiilor furnizate de primării, companii și interviurilor efectuate, 38 de orașe mari, medii și mici din țară au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate, peste 200 de proiecte tip Smart City.

“Suntem prezenți în piața soluțiilor și serviciilor Smart City și am simțit, ca parte activă a acestui ecosistem, nevoia unui studiu complex și a unei raportări actualizate în ceea ce privește evoluția și adopția Smart City la nivelul României. Am centralizat și identificat atât soluții cu un mare nivel de replicabilitate, cât și proiecte personalizate unor nevoi unice. Pe lista noastră am reunit nu doar Alba Iulia și Oradea, adevărate motoare ale industriei, alături de București, ci și orașe mici, cu proiecte ambițioase, precum Balș, Mizil, Seini sau Târnăveni”, declară Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

Lista orașelor înscrise în cursa Smart City este într-o continua evoluție și include, în prezent, municipalități precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Balș, Botoșani, Brașov, București, Bumbești-Jiu, Călărași, Cernavodă, Comănești, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galați, Giurgiu, Gura Humorului, Iași, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moinești, Oradea, Piatra Neamț, Reșița, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Târgu Neamț, Târnăveni, Timișoara, Tîrgu Bujor și Tulcea.

“Orașele din listă însumează, conform ultimului recensământ, o populație de 5.631.788, iar faptul că peste un sfert din populația României trăiește într-un oraș ce deja pășește în epoca Smart City ne bucură. Pe de altă parte, vedem și potențialul uriaș al acestor soluții, dacă luăm în calcul atât populația totală, cât și populația urbană rămasă neacoperită, ori locuitorii din orașele cu proiecte Smart City ce încă nu se află în raza imediată a acestor beneficii”, spune Bărbuț.

Proiectele Smart City identificate au fost segmentate în șase categorii – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, clasificate în concordanță cu raportările recente ale Uniunii Europene.

Vegacomp Consulting a realizat, în funcție de categoria sau categoriile bifate de către fiecare proiect în parte, un clasament național al verticalelor. Lideră este categoria Smart Governance, acoperită de 49 de proiecte, urmată îndeaproape, pe poziția secundă, de Smart Living, cu 48 de proiecte. Locul al treilea este împărțit, la egalitate, de Smart Economy și de Smart Mobility, fiecare cu 46 de proiecte în plan, în curs de implementare sau deja livrate. La distanță urmează Smart Environment, cu 19 proiecte, și Smart People, cu 13 inițiative.

Solutiile Smart City identificate și în România și, în același timp, scalabile la nivel mondial includ: iluminatul stradal, smart parking, monitorizarea video si furnizarea de servicii publice de WiFi, urmate, pe termen mediu, de sisteme de management al traficului, management al deșeurilor și diferiti senzori, cum ar fi cei de mediu, folosiți pentru monitorizarea calitatii aerului.

Printre orașele care îmbrățișează soluțiile Smart City atât într-un mod inovator, cât și acoperitor la nivelul locuitorilor, putem menționa: Seini, singurul oraș independent energetic din România, Târgu Neamț, care a amplasat pe întreaga sa suprafață iluminatul public cu LED, dar și Gura Humorului, cu acoperire integrală cu servicii publice WiFi.

Raportul complet realizat de către Vegacomp Consulting include, pe lângă o analiză a orașelor și proiectelor, și informații esențiale despre industrie, alături de date relevante, ce prezintă tendințele mondiale în domeniu. Studiul va fi disponibil, la cerere, pentru orice parte interesată.

Companie fondată în anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazează pe o experiență a echipei de peste 24 de ani în telecomunicații, in special pe retele de fibra optica, în România și la nivel international și își concentrează proiectele pe dezvoltări de soluții combinate de telecomunicații și energie. Vegacomp Consulting aduce, atât în țară cât și în strainătate, soluții inovatoare pentru dezvoltarea rețelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare și Dezvoltare. Compania își concentrează activitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa și activează în domeniul Smart City din anul 2014. Mai multe informații sunt disponibile la www.vegacomp.ro.

Recent Posts

Leave a Comment