Smart Village, la intersecția dintre IoT și agricultura inteligentă

 In IOT, Smart City

În satele inteligente, ceea ce numim, deja, la scară globală, Smart Village, accesul la servicii durabile, inteligente și previzibile acționează ca un catalizator pentru dezvoltare, cu o componentă puternică de dezvoltare regăsită în agricultura inteligentă.

Simpla extindere a conexiunilor la Internet naște, imediat, noi posibilități de creștere a producției agricole, acces la informații în timp real prin senzori bine aleși, date despre calitatea apei, salubrizare și nutriție, cu un impact direct în creșterea veniturilor fermierilor.

Cum dezvoltarea unei țări depinde în mod direct și de dezvoltarea satului, și în România, demersurile menite să aducă un plus de inteligență în agricultură încep să se facă simțite, dincolo de nevoile de bază de apă, canalizare si drumuri.

Dintotdeauna, productivitatea agricolă suferă foarte mult din cauza schimbărilor climatice neprevăzute. Prin urmare, fermierii trebuie să obțină informații adecvate, valoroase, în timp real, pe baza cărora să îți axeze previziunile – spre exemplu, dacă apar tulburări climatice bruște, un sensor ar putea să notifice, la timp, administratorul unui lot de teren, pentru a evita orice pagube majore.

De altfel, un sistem inteligent și o rețea bine gândită de senzori poate furniza, spre exemplu, și toate detaliile relevante despre îmbunătățirea fertilizării solului, prin culegerea de informații despre schimbările climatice, printr-un dispozitiv IoT. Aceste informații ar putea fi gestionate, la rândul lor, printr-o interfață digitală, accesibilă prin intermediul unui website, tabletă sau smartphone. La rândul său, acest sistem îi poate ajuta pe cei care au acces la date să colaboreze și să-l dezvolte la un alt nivel de cerințe, totul pentru îmbunătățirea capacității lor de producție.

Mai mult, în special în agricultură, aceste dispozitive IoT pot fi acționate fie prin panouri solare, fie prin surse directe de electricitate, pentru a eficientiza necesarul și disponibilul de energie din teren.

Agricultura inteligentă dintr-un Smart Village le poate permite fermierilor să minimizeze deșeurile și să își sporească eficiența într-o varietate de moduri, de la cantitatea de îngrășăminte folosită, la numărul de călătorii efectuate de vehiculele agricole, precum și la utilizarea eficientă a resurselor, cum ar fi apa și electricitatea.

Dacă simplificăm lucrurile, strategiile IoT au ca prim rol asistarea fermierilor în reducerea decalajului dintre cerere și ofertă, asigurând randamente ridicate, profitabilitate și conservarea mediului. Agricultura de precizie, inteligentă, este o metodă de utilizare a tehnologiei IoT pentru a garanta cea mai eficientă utilizare a resurselor, a maximiza randamentele culturilor și a reduce, în același timp costurile de exploatare.

Situația la zi, în România

Potrivit raportului Romanian Agrifood Tech Startups Overview publicat recent de Impact Hub Bucharest și Activize, interesul pentru industria agrifood se reflectă și în activitatea fondurilor de investiții: în Europa, din 2019 și până în martie 2021, s-au desfășurat 654 de runde de finanțare pentru startupuri din agritech și agrifood, care însumează aproximativ 3,3 miliarde de dolari. În România, aceleași domenii au primit între 2018 și 2021 aproximativ 4 milioane de dolari, prin 12 runde de investiții.

Principalele tendințe din industrie includ: folosirea IoT în agricultură, micșorarea distanței dintre fermieri și consumatori, precision farming (agricultura de precizie), biotehnologia, nutriția și sănătatea.

Cele 50 de startupuri incluse în raportul menționat sunt grupate pe diverse domenii de activitate: apicultură, managementul fermelor și automatizarea lor, marketplace-uri și platforme de informare, sănătate și nutriție, livrare de mâncare și management de rezervări în restaurante.

Din experiența extinsă a Vegacomp Consulting în domeniul senzorilor și a utilizării smart a acestora, senzorii pot avea, printre altele, rol de urmărire a câmpului de cultură și automatizare a sistemului de irigare – lumină, umiditate, temperatură, umiditate a solului, sănătatea culturilor și așa mai departe. Fermierii își pot supraveghea câmpurile de oriunde și, de asemenea, pot alege între opțiuni manuale și automatizate, pentru a lua acțiuni adecvate bazate pe date.

Companie fondată în anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazează pe o experiență a echipei de peste 24 de ani în telecomunicații, în special pe reţele de fibră optică, în România și la nivel internaţional și își concentrează proiectele pe dezvoltări de soluții combinate de telecomunicații și energie. Vegacomp Consulting aduce, atât în țară cât și în străinătate, soluții inovatoare pentru dezvoltarea rețelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare și Dezvoltare. Compania își concentrează activitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa, soluţii inteligente de parcare integrate și activează în domeniul Smart City din anul 2015. Mai multe informații sunt disponibile la www.vegacomp.ro.

 

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment